Menu

Jegyvásárlás

Program


Feketetó / BTF 2018

Feketetó / BTF 2018


 több

Közreműködik: Demeter Erika, Eötvös Rémusz, Herczku Ágnes – ének, Harangozó-díjas táncművészek, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakos hallgatói (tanszékvezető: Hortobágyi Gyöngyvér), a Bartina Néptánc Egyesület gyermektáncosai (művészeti vezető: Matókné Kapási Julianna), az Etnofon Zenei Társulás zenészei

Zene: Cserepes Károly, Kiss Ferenc

Zenei vezető: Kiss Ferenc

Szöveg: Balog Robert

Díszlet: Zeke Edit

Koreográfusok: Appelshoffer János, Mihályi Gábor, Rémi Tünde, Végső Miklós

Színpadra állította: Foltin Jolán, Novák Eszter

Rendező, koreográfus: Foltin Jolán

 

Negreni (Feketetó) egy kis falu Romániában. Itt a 19. század óta minden ősszel országos vásárt rendeznek. Természetes, hogy egy soknemzetiségű országban – ahol együtt él román, magyar, cigány, zsidó, szász – ez a vásár egyben kulturális találkozóhely is volt.

A 20. század végéig, ha zenészek keresték fel a vásárt, a hangszerüket is magukkal hozták. Elég volt végigmenni a vásáron, hogy hol az egyik, hol a másik nemzetiség zenéjét élvezhessük: az „áthallás” közöttük nem virtuális, hanem tényleges volt.

„Feketetó mint szimbolikus tér azt fejezi ki számomra, hogy a kultúrák egyenértékűek: inkább összekötnek, mintsem elválasztanak minket egymástól. S talán könnyebb az »idegen« kultúrák tisztelete és elfogadása, ha meglátjuk bennük a saját arcunkat.” (Cserepes Károly)

 

 

© 2018 Müpa Budapest Nonprofit Kft. – BFTK Nonprofit Kft.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.