Budapesti Tavaszi Fesztivál #ittahelyem 2020

Jegyvásárlás

Program


Koreai Nemzeti Táncszínház: Scent of Ink (A tinta illata) / BTF 2019

Koreai Nemzeti Táncszínház: Scent of Ink (A tinta illata) / BTF 2019

Koreográfus: Yun Sung-joo

Rendező, látvány: Jung Ku-ho

 

A több évszázados hagyományokra visszatekintő koreai festészet vissza-visszatérő témája a négy évszakot jelképező négy nemes növény. A szilvavirág (tavasz), az orchidea (nyár), a krizantém (ősz) és a bambusz (tél) képeit a növények nemes tulajdonságainál fogva a „négy előkelő úr” vagy a „négy bölcs” elnevezéssel is illették. A prológussal és epilógussal keretezett táncszínházi előadás hat jelenete a négy évszakot reprezentáló növények szimbolikája köré épül.

Az egyszerű, hófehér színpadon különböző képek tárulnak fel, nemes és tiszta szellemiségük a nézőket egyfajta meditatív, szemlélődő állapothoz segíti hozzá. A táncosok mozgása révén mintha festmények elevenednének meg, a hétköznapok megszokásai alól pedig a tradicionális koreai sanjo és jeonga világát idéző zene révén szabadulhatunk ki.

A direkt történetmeséléstől elszakadó absztrakt táncnyelv szoros kapcsolatban áll magával a koreai tánckultúrával. A 2013-ban bemutatott Scent of Ink a világ számos országában – köztük Japánban, Franciaországban, Hongkongban – ejtette már rabul a közönséget.

Partner: Koreai Kulturális Központ

Támogató: KOFICE – Korean Foundation for International Cultural Exchange

A Nemzeti Táncszínházzal közös program.