Menu

Jegyvásárlás

Program


Aktuális előadásokIvan Hovanszkij herceg, a sztrelecek vezére: Jevgenyij Sztavinszkij

Andrej Hovanszkij, a fia: Misa Didik

Vaszilij Golicin herceg: Mihail Gubszkij

Fjodor Saklovitij, bojár: Rassul Zharmagambetov

Doszifej, az óhitűek feje: N. N.

Márfa, fiatal óhitű özvegyasszony: Jelena Makszimova

Emma, fiatal német lány: Anna Sapovalova

Írnok: Norbert Ernst

Szuszanna, vénlány: Bátori Éva

Kuzka, sztrelec: Megyesi Zoltán

1. sztrelec: Egri Sándor

Varszonofjev, Golicin inasa / 2. sztrelec: Szvétek László

Hírvivő / Sztresnyev, bojár: a kórus tagjai

 

Közreműködik: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán), a Honvéd Férfikar (karigazgató: Strausz Kálmán)

Vezényel: Kovács János

 

Muszorgszkij második és egyben utolsó befejezettnek tekinthető operája, a Hovanscsina két formában kerülhet manapság színpadra: Rimszkij-Korszakov hangszerelésében és szerkesztésében, valamint 1958 óta Sosztakovics változatában. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János rekonstrukciójában szólaltatják meg a művet.

„Az operaházak alkalmi igényei a Hovanscsinából még számtalan változatot eredményeztek, a színházi dramaturgok és karmesterek ugyanis általában meglehetősen szabadon bánnak a repertoár darabjaival, különösen az olyan művek esetében, amelyeknek nincs szilárd, rögzített, autorizált formájuk. Ezért tartottam rendkívül fontosnak, elengedhetetlen feladatnak a Hovanscsina rekonstruált változatának létrehozását” – írta régóta bemutatásra váró munkájáról Bojti János.

„E munka kulcsszava tehát a rekonstrukció. Azt tekintettem a feladat lényegének, hogy a művet minden javítás nélkül, a reá vonatkozó valamennyi létező forrás, információ összegyűjtésével és felhasználásával a szerzői elképzeléshez legközelebb álló formában rögzítsem.”

 

© 2018 Müpa Budapest Nonprofit Kft. – BFTK Nonprofit Kft.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.